11ο Open Coffee Mytilene
Ένα φρέσκο και καινοτόμο Open Coffee Mytilene, έγινε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 στις 8μμ στον ανοιχτό χώρο του Cine Fytopolis, των Δημήτρη Γιασσά και Θοδωρή Αγγελέλλη, με θέμα τις ήπιες μορφές καλλιέργειας που αλλάζουν τόσο την καθημερινότητά μας όσο και την τοπική οικονομία.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο ιδρυτής του Open Coffee Mytilene Dimitrios Protoulis. Οι Δημήτρης Γιασ & Thodoros Aggelellis μίλησαν για τον υπέροχο χώρο του Cine Fytopolis που κάποια χρόνια πριν λειτουργούσε ως ένα από τα δύο θερινά σινεμά της Μυτιλήνης. Οι νέοι διαχειριστές του χώρου κρατάνε ζωντανή την μνήμη του χώρου τόσο μορφολογικά (ένα κομμάτι από τον τοίχο της οθόνης μας θυμίζει τι ήταν εκεί) όσο και ουσιαστικά με στοχευμένες εκδηλώσεις. Μάλιστα σχεδιάζουν και επιλεγμένες προβολές σχετικών ντοκυμαντέρ… προσεχώς!
Οι πρωτότυπες εισηγήσεις κέντρησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και μάλιστα προέκυψαν και ενδιαφέρουσες προτάσεις συνεργασίας όπως πχ από την Παρέα@Λέσβο στην Γκανάτσιου Χριστιάνα και του Αριστείδη Σγατζού στον εκπρόσωπο της «NatPro Aegean»
Μετά το τέλος των εισηγήσεων και της συζήτησης, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν άφθονο λευκό και ροζέ κρασί από τους παραγωγούς Ηφαίστειο Ανεμώτιας Κοιν.Σ.Επ, Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου, τη συνοδεία φρούτων εποχής. Τέλος ευχαριστίες στην ΗΧΩ Α.Ε. για την προσφορά καθισμάτων και στον Βασίλης Τζαφόπουλος για την ηχητική εγκατάσταση
Αναλυτικότερα τώρα για τους εισηγητές και τα θέματα που συζητήθηκαν:
1)Έρευνα & παραγωγή φυσικών προϊόντων στα νησιά Β. Αιγαίου
Από τον Βασίλη Σιδεράκη, Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων
Ο Βασίλης Σιδεράκης Bill Sid είναι ο απόφοιτος του τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.με μεταπτυχιακές σπουδές στο εργαστήριο Αξιοποίησης Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων, του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Από τις αρχές του έτους, στο εργαστήριο του Ερευνητικού Κέντρου «NatPro Aegean», ως χημικός αναλυτής. Το Ερευνητικό Κέντρο «NatPro Aegean» με έδρα τον Παπάδο Λέσβου, στοχεύει στη καταγραφή, προστασία και ορθή εκμετάλλευση της φυτικής βιοποικιλότητας των νησιών του Β. Αιγαίου. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην επεξεργασία των υποπροϊόντων με εφαρμογή στην Βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών για την παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη στο Κέντρο υλοποιούνται εργασίες αξιοποίησης των υποπροϊόντων ελαιουργίας (φύλλων ελιάς, κατσίγαρου τριφασικών ελαιοτριβείων, ελαιοπυρήνα διφασικών ελαιοτριβείων, υδατικών αποβλήτων από Μονάδα εκπίκρανσης βρώσιμης ελιάς), αλλά και άλλων υποπροϊόντων που προκύπτουν από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως είναι τα παραπροϊόντα από την καλλιέργεια της ορχιδέας της Σάμου.
Το NatProAegean διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και έμπειρο ερευνητικό προσωπικό καθώς και πρόσβαση στον μοναδικό ερευνητικό εξοπλισμό του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, το οποίο στέκεται αρωγός σε κάθε ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου.
2) paketoseto, συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί με σπόρους της Μεσογείου
Christiana Gkanatsiou, Τμ. Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η ιδέα αφορά στην αντικατάσταση της κοινοτυπης πλαστικής ,αρχικά, και κατ επέκταση χάρτινης σακούλας, με μια χάρτινη σακούλα, η οποία κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο χαρτί και μέσα περιέχει σπόρους φυτών που ευδοκιμούν στο κλίμα της Μεσογείου. Μετά τη χρηση της, προορίζεται για φύτευση σε οικιακή κλίμακα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ομαλότερη ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του προϊόντος, με παράλληλη την ευαισθητοποίηση του αγοραστικού κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία. Ταυτόχρονα, μέσω της ιδέα μας ικανοποιούνται 3 από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, των 12ου, 13ου και 15ου.
Αναφορικά με τη μέχρι τώρα δράση της paketwseto, έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας, περιβαλλοντικού και μη περιεχομένου, καθώς επίσης βρίσκονται σε επικοινωνία με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη και υλοποίηση της ιδέας τους.
3) Αναγεννητική Γεωργία: καινοτόμες πρακτικές εφαρμογές στον Ελαιώνα & στη Φάρμα
Κωνσταντίνος Τσιομπάνος, Sporos Regeneration Institute.
Η παρουσίαση ανέλυσε αρχικά το τι είναι η αναγεννητική γεωργία, τα χαρακτηριστικά και τις πρακτικές της. Στη συνέχεια για το πως την εφαρμόζει στη φάρμα και στους ελαιώνες του. Τέλος ανέλυσε τα καινοτόμα στοιχεία της πρακτικής και το πως μπορούν να εφαρμοστούν στην παραγωγή και την εκμετάλλευση με επιτυχία και τον αντίκτυπο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα της Λέσβου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΉΣ ΓΕΩΡΓΊΑΣ
-
Παράγει τρόφιμα υψηλής αξίας και με υψηλές αποδόσεις, χωρίς φυτοφάρμακα ή συνθετικά λιπάσματα (που διαταράσσουν την βιολογική δομή του εδάφους), ορμόνες και αντιβιοτικά.
-
Μειώνει την εξάρτηση από τα χημικά λιπάσματα με την ανοικοδόμηση κύκλων αζώτου για τη γονιμότητα του εδάφους.
-
Αυξάνει την παραγωγικότητα του εδάφους, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά και τη γονιμότητα των ανώτερων στρωμάτων του εδάφους.
-
Δεσμεύει τον οργανικό άνθρακα του εδάφους, βοηθώντας έτσι στην αναστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
-
Βελτιώνει τη διαθεσιμότητα του νερού.
-
Αποκαθιστά τη βιοποικιλότητα.
ΚΎΡΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΈΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΉΣ ΓΕΩΡΓΊΑΣ
-
Μέγιστη Εδαφοκάλυψη
-
Ελάχιστη Άροση και διαταραχή του εδάφους
-
Εναλλαγή καλλιεργειών/συγκαλλιέργειες
Για την αναγεννητική γεωργία μίλησε στο ρ/σ του «Ν» 99 fm https://youtu.be/Fo34vnOyHZQ ο δικηγόρος και διευθύνων σύμβουλος στον «Σπόρο» (γνωστός από το σχολείο του δάσους), Κωνσταντίνος Τσιομπάνος.
4) Περμακουλτούρα κατ’ οίκον: άφθονη & υγιεινή τροφή χωρίς χημικά
Αριστείδης Σγατζός, Εκπαιδευτικός.
Ο Αριστείδης Σγατζός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Πως μπορείς να μετατρέψεις την αυλή σου, τον κήπο σου στην πόλη σε ένα παραγωγικό χώρο για την οικογένειά σου και τους φίλους σου; Πως μπορείς σε λίγα τετραγωνικά μέτρα να παράγεις άφθονη και υγιεινή τροφή χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και λοιπά χημικά; Πως μπορεί αυτό το μοντέλο να μη μείνει μόνο σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο αλλά τελικά να φέρει ανάλογα αποτελέσματα για τη γειτονιά ή την κοινότητα με τη δημιουργία ενός κοινοτικού κήπου σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο;
Πάνω από όλα χρειάζεται ένα σχέδιο, κι η Περμακουλτούρα ως μέθοδος σχεδιασμού που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις αστικές καλλιέργειες μπορεί να προσφέρει ιδέες και πρακτικές για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο συγκεκριμένο παράδειγμα στο Βουναράκι όπου με προσωπική εργασία μετέτρεψε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο σε αστικό κήπο.
5) Βιοδυναμική καλλιέργεια: η εμπειρία από παραγωγή λαχανικών & ελαιολάδου
Prokopis Bantzis, βιοδυναμικός καλλιεργητής.
Μας μίλησε για την πρωτοποριακή βιοδυναμική (και όχι απλά βιολογική) καλλιέργεια που εφαρμόζει στο κτήμα του στην Πηγή, κυρίως για παραγωγή πιστοποιημένου βιοδυναμικού ελαιολάδου και δευτερευόντως για την οικιακή παραγωγή βιοδυναμικών λαχανικών. Σημειωτέον το προϊόν του δεν το διαθέτει στην ελληνική αγορά, το τυποποιεί και το στέλνει στη Γερμανία.
Η αφίσα της εκδήλωσης: